Suomen puhelin:
Suomen puhelin:
Kansainvälinen puhelin:
Ota yhteyttä meihin
Erikoistarjous - Tuotteet Paras hinta
Erikoistarjous - Tuotteet
Paras hinta

Erikoistarjous Cialis Brändi
Osta nyt
Kokonaismäärä € 0.00
Sinun tilauksesi 0 Tavarat
Kokonaismäärä
€ 0.00
Sinun tilauksesi
0 items

Kassalle

Testosteronivaje: tyypilliset oireet ja sen hoito nuorilla ja aikuisilla

Testosteronivaje on kaikenikäisten miesten mahdollinen hormonaalinen epätasapaino, joka aiheuttaa varsin epämukavia oireita kuten selittämätöntä väsymystä, seksuaalisten halujen vähenemistä ja kuntosalitreenistä palautumisen hidastumista. Testosteroni on tärkeässä roolissa jokaisen miehen elämää, joten sen mahdollisesta vajeesta tulee olla hyvin selvillä. 

Tyypillisiä ja yleisiä testosteronipuutoksen oireita 

Testosteronia muodostuu miehillä kiveksissä ja naisilla murrosiän jälkeen miehiä huomattavasti vähemmän munasarjoissa ja lisämunuaisen kuorikerroksessa. Testosteronia kutsutaan usein mieshormoniksi, sillä sitä on miehillä huomattavasti enemmän ja se vaikuttaakin suurelti siihen miten mies kehittyy murrosiässä, mutta sillä on myös paljon tekemistä sen kanssa kuinka hyvin mies voi yleisesti. 

Täysin luonnollisesti miehillä testosteronin tuotannon määrä laskee 40 ikävuodesta lähtien ja iäkkäämmillä henkilöillä onkin tyypillisesti matalemmat testosteroniarvot kuin nuoremmilla miehillä. Tämän lisäksi yksilöiden välillä on jonkin verran eroavaisuuksia muutenkin, sillä toisella matalat arvot tuottavat oireita huomattavasti nopeammin kuin toisella ja toisaalta taas kaikki miehet eivät saa mitään oireita matalista testosteroniarvoista huolimatta. Tällöin ei ole mitään tarvetta hoidollekaan.

Kaikkein yleisimmät testosteronivaje oireet

Testosteronilla on erittäin suuri merkitys miehen kehossa ja sen tasapainossa. Hormoni esimerkiksi kiihdyttää punasolujen tuotantoa, joten vajeessa myös punasolujen määrä vähenee, mutta kyseinen esimerkki on hieman haastellinen huomata ilman verinäytteitä. Testosteronivajeelle tyypillisimpiä ja helpommin havaittavia oireita ovat naisten vaihdevuosityyppiset oireet, kuten yleinen väsymys, kuumat aallot, yöllinen hikoilu, mutta myös seksihalujen väheneminen ja erektiohäiriöt. Näiden lisäksi miehet voivat huomata aamuerektioiden vähenevän ja siemensyöksyn vaikeutumisen. Seksuaalisuuteen liittyvien oireiden lisäksi testosteronivajaus voi aiheuttaa psyykkisiä ja fyysisiä oireita kuten aloitekyvyttömyyttä, ahdistusta, masennusta, aivosumua, osteoporoosia ja siihen liittyviä murtumia, miesrintojen kasvua (gynekomastia), ihon kuivumista, selkäkipuja, lihasmassan vähenemistä ja heikentymistä, sekä painonhallintaongelmia ja huonoa palautumista rasituksesta näin muutaman esitelläkseen.

Vaikka oireita on erittäin paljon ja ne ovat melko selkeitä, valitettavasti diagnostiikka ei välttämättä ole aivan yksiselitteistä, sillä monet oireista kuuluvat monien muidenkin sairauksien oirelistaukseen ja toisaalta myös monien lääkkeiden sivuvaikutuksiin. Tällaisia sairauksia ovat kilpirauhasen toimintahäiriöt, sokeritauti, masennus, liiallinen stressi sekä uniapnea. Vaikka testosteronivaje olisikin mahdollinen työdiagnoosi, tulisi kaikki muut mahdolliset oireiden selittäjät poissulkea ennen diagnoosin lukitsemista testosteronivajeeksi.

Mitä menetelmiä testosteronivajeen hoitamiseksi on olemassa?

Testosteronivajeelle voi olla erittäin monia eri syitä ja varsinkin hoitoa mietittäessä voi olla hyvä muistaa, että testosteronin muodostus tapahtuu kolmella tasolla, kivestasolla, aivolisäketasolla ja hypotalamustasolla. Hormooni tuotetaan kiveksissä, mutta kivekset saavat käskyn tuottaa testosteronia aivolisäkkeeltä, joka puolestaan saa hypotalamuksesta ilmoituksen sen tarpeesta. Millä tahansa näistä kolmesta tasosta voi olla sairaus tai toimintahäiriö, joka vaikuttaa testosteronin määrään, mutta vain kivestasolla olevaa ongelmaa voi hoitaa korvaushoidolla.

Aiheeseen liittyvä Artikkeli: Sildenafiili (Sitraatti) 50-100 mg ilman reseptiä Suomessa verkkoapteekista

Tyypillisin syy vajaukselle on ylipaino, sillä rasvakudos muodostaa estrogeeniä, joka puolestaan estää testosteronin tuotantoa, sillä kyseessä on toinen sukupuolihormoni. Muita syitä ovat esimerkiksi synnynnäiset syyt, runsas alkoholin käyttö, diabetes, masennus ja fyysinen ja psyykkinen stressi.

Koska kyseessä on kuitenkin seksuaalista halukkuutta säätelevä hormoni, pitkä pidättäytyminen luonnollisesti myös heikentää testosteronituotantoa. Kaikkien näiden lisäksi tulisi muistaa että esimerkiksi anaboliset steroidit aiheuttavat vakavia häiriöitä hormonien tasoissa ja normaalissa toiminnassa ja samanaikaisesti taas niinkin hyvä asia kuin liikunta voi liiallisuudessa harrastettuna aiheuttaa myös testosteronivajetta.

Osaan näistä vaivoista voi vaikuttaa omilla elintavoilla ja useimmiten sen jälkeen kun ollaan poissuljettu muiden sairauksien mahdollisuus, suositellaan testosteronivajauksesta kärsivää elämäntaparemonttiin noin puoleksi vuodeksi ennen kuin korvaushoitoa voidaan harkita. Monesti pelkkä painon pudotus tai vastavuoroisesti liikunnan vähentäminen voivat edesauttaa hormonitasojen normalisoitumista.

Testosteronivajeen hoito tavallisin tavoin

Jos elämäntapamuutoksista ei ole ollut oireiluun hyötyä, ja testosteronitasot ovat todella riittävän alhaiset, voidaan korvaushoitoa harkita. Kansainvälisten suositusten mukaan testosteronihoitoa voidaan harkita kun kokonaistestosteroniarvo on alle 12 nmol/l, mutta riippuen hieman yksilöstä jotkut lääkärit voivat ehdottaa kokeilua jo hieman korkeammillakin arvoilla varsinkin, jos kyseessä on nuori mies.

Testosteronihoitoa pohtiessa tulisi kuitenkin ottaa huomioon se, että sillä, kuten kaikilla muillakin hoidoilla on haittavaikutuksia. Tässä erityisesti tulisi pitää mielessä että testosteronihoito heikentää miehen hedelmöityskykyä huomattavasti, sillä se laskee siittiöiden liikkuvuutta. Jos hoito on kuitenkin lyhytaikainen, siittiöt palaavat normaaliksi viikkojen tai kuukausien päästä hoidon lopettamisesta riippuen käytetystä valmisteesta.

Suomen markkinoilla testosteronihoitoa on saatavilla lyhyt- tai pitkävaikutteisena valmisteena ja vaihtoehdot ovat geeli, kapselit, tai injektioina lihakseen tai ihon alle. Erityisesti iäkkäämmille suositaan mieluummin lyhytvaikutteisia valmisteita mahdollisten eturauhasongelmien vuoksi, jolloin hoidon voi keskeyttää nopeasti. Lyhytvaikutteisin kapseli tulee ottaa vähintään kahdesti päivän aikana, geelit tulee annostella kerran vuorokaudessa ja injektioiden vaikutukset kestävät kymmenestä vuorokaudesta 12 viikkoon. Jos vajeesta kärsivällä on toiveena saada lapsia, tai jos vajaus johtuu aivolisäkkeen vajaatoiminnasta, voidaan hänelle todennäköisemmin suositella ihon alle annosteltavaa Pregnyliä, sillä se ei aiheuta siittiöiden liikkumattomuutta yhtä suurella todennäköisyydellä kuin muut valmisteet.

Testosteronipuutoksen diagnoosi ja hoito nuorella

Nuorilla, alle 35- vuotiailla miehillä voi olla toisinaan haasteita saada hoitoa testosteronivajauksen oireisiin, sillä heille tehdään useasti virhediagnooseja esimerkiksi masennukseen, sillä nuorten miesten hoito on vielä melko uusi asia ja sen mahdollisuus saatetaan unohtaa. Tämän lisäksi nuorella miehellä matalat testosteroniarvot aiheuttavat oireita huomattavasti korkeammilla arvoilla kuin iäkkäämmällä, jolloin jo aavistuksen suosituksen 12nmol/l yläpuolella olevat arvot voisivat kertoa vajauksesta ja siitä että vajeesta kärsivä mies voisi hyötyä korvaushoitokokeilusta.

Erityisesti nuorten miesten tulisi kuitenkin punnita erityisen tarkasti korvaushoidon hyöty-haitta-suhde sillä he useimmiten ovat perheen perustamisiässä, jolloin hoitoon päätyessään tämä voisi harkita laittavansa siittiöitänsä spermapankkiin ennen hoidon aloitusta. Hoitokokeilut kestävät yleensä 3-6 kuukautta jolloin ainakaan tänä aikana perheen perustaminen voi olla haasteellista, mutta pahimmassa tapauksessa hoitoa voidaan joutua jatkamaan tämänkin jälkeen, jos kehon oma testosteronituotanto ei riitä.

Kaiken kaikkiaan testosteronivaje on epämiellyttävä, mutta todellinen aihe, joka vaikuttaa monen nuoren miehen elämään. Onneksi tämän vaivan hoitoon on useita erilaisia keinoja. Parhaassa tapauksessa vaiva on hoidettavissa elämäntapamuutosten ja oikean lääkityksen avulla. Kannattaa kuitenkin muistaa aina keskustella oman lääkärisi kanssa ennen hoidon aloittamista.